Hoe benzine en auto elkaar vonden: een fascinerende zoektocht over benzineverkoop van 1885 tot 1940

Omslag van het boek Van Blik tot Pomp

Van Blik naar Pomp

Hoe kwamen de eerste automobilisten aan benzine? Want er was een tijd dat een auto nog zeldzaam was en de benzinepomp nog moest worden uitgevonden.

See below for English translation

Dit boek beschrijft de opmerkelijke ontwikkeling van de benzineverkoop van eind 19e eeuw tot 1940. Het verhaal begint op het moment dat benzine voor de eerste auto’s alleen bij de apotheker te koop was. Via de levering van benzine in blik en de uitvinding van de benzinepomp wordt de verdere ontwikkeling geschetst. Het boek eindigt met de opkomst van benzinestations in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, benzinestations zoals wij die nu nog steeds kennen en gebruiken.

De geschiedenis van benzinedistributie wordt gekenmerkt door het gebruikmaken van nieuwe technologie, maar ook door felle protesten van tegenstanders. Ingrijpende economische veranderingen brengen onverwachte problemen en oplossingen met zich mee.

Dit onbekende verhaal wordt op een zeer toegankelijke wijze weergegeven. Met anekdotes, bijzondere ‘weetjes’, veel historische zwart/wit foto’s en prachtige kleurenfoto’s van een unieke verzameling benzineblikken.

Iedereen met interesse voor klassieke auto’s, transport en logistiek zal met plezier dit boek lezen.

Voor Bas de Voogd (1952-2019) begon het verzamelen van benzineblikken toen hij in 1972 tijdens een stageperiode in Engeland een benzineblik cadeau kreeg. Nadat hij het blik op de treeplank van zijn T-Ford had gemonteerd en meereed in een optocht, kreeg hij van een enthousiaste toeschouwer een tweede blik cadeau. Dat was een Nederlands blik en pas toen hij het naast het Engelse blik zette, ontdekte hij dat het Nederlandse blik er ietsje bovenuit stak: tien liter in plaats van twee gallon. ‘Tsja, en dan is je interesse gewekt en ga je je erin verdiepen.’

De belangstelling van Rutger Booy (1949) voor auto’s en alles wat daarmee samenhangt, was er al vanaf zijn vroege jeugdjaren. Waarschijnlijk een familietrekje. Zijn grootvader was een echte autoliefhebber en ook zijn moeder was al jong een enthousiaste chauffeuse. Altijd auto-enthousiast gebleven, schrijver van vele artikelen over antieke en klassieke auto’s én als vriend van Bas was de combinatie snel gemaakt: dat boek over benzineblikken en benzineverkoop moest er komen.

1e druk, 144 blz.

Geïllustreerd

Genaaid gebrocheerd, 20 x 26 cm

Prijs € 27,50

ISBN 978 90 6100 688 6

NUR 462

• Via de boekhandel is het boek waarschijnlijk uitverkocht. Wel zijn via mij nog enkele exemplaren verkrijgbaar. Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie hier voor de boekpresentatie

 

A book by Rutger Booy & Bas de Voogd describing how petrol and automobile found each other: a fascinating quest on petrol sales from 1885 to 1940

How did the first motorists get their petrol? There was a time when a car was still rare, and the petrol pump had yet to be invented. This book describes the remarkable development of the petrol sales from the late 19th century until 1940. The story begins when the petrol was only sold at drugstores. From the supply of petrol in cans to the invention of the petrol pump its further development is outlined in detail.

Although the book is written in Dutch and deals with the Dutch situation, although there are many references to the development in surrounding countries, like Belgium, Germany, France, and the UK. The book contains many historic black/white photos and stunning color photos of a unique collection of petrol cans.

Anyone with an interest in classic cars, transport and logistics will enjoy reading this book.

First edition, 144 pages.

illustrated

Stitch bound, 20 x 26 cm

Price € 27.50

ISBN 978 90 6100 688 6

NUR 462